Make Love Not War

Make Love Not War
Where Is D Love..

Wat Else Can I Say,..

Wat Else Can I Say,..
Yes! Have Faith..Believe In Urself..

Monday, August 4, 2008

D Voice tell us dat PLah...


Wow..dis is sure a piece of gud news..i reposted dis article frm fellow blogger The Voice's Anothr Brick In The Wall..well bro Voicey u got d scoop of d day in my blogroll list, heheh..wat can I say..jst really enjoy ur articles..keep on blogging bro..(,")Monday, August 04, 2008

Terkini! Laporan BPR Terhadap Abdullah Esok


Satu laporan Biro Pencegah Rasuah (BPR) akan dibuat terhadap Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi oleh Dato Mazlan Harun esok, Selasa Ogos 5hb, 2008 berkaitan surat Kaptan (Bersara) Dato Zahar Hashim, Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan.

Surat yang bertarikh 11hb Julai 2008 (yang disiarakan semalam di blog ini) itu mendedahkan salahguna kuasa pemilihan dan rasuah yang berlaku dalam pemilihan UMNO oleh Presiden UMNO, Dato Seri Abdullah sendiri.

Laporan itu akan dibuat pada pukul 9:30 pagi. Mereka-mereka yang pergi bersama-sama untuk membuat laporan polis ini akan berkumpul di Dataran Merdeka pada pukul 9 pagi esok.

Difahami bahawa beberapa orang veteran UMNO yang merupakan ahli-ahli MUBARAK akan turut serta memberi sokongan moral kepada laporan BPR ini.

Click Here to Read More..

Politik UMNO Ketandusan Kematangan

Muhyiddin nampaknya sudah tarik brek tangan. Najib nampaknya seolah-olah merelakan peralihan kuasa 2010. Mukhriz mungkin terbantut untuk mendapat pencalunan. Kini seolah-olah tinggal Ku Li untuk membawa perubahan.

Peristiwa-peristiwa terbaru ini hanya menunjukkan politik UMNO yang tidak bertambah matang. Walaupun keputusan PRU12 yang mengecewakan dan kemarahan akarumbi dengan pucuk kepimpinan UMNO, akhirnya UMNO masih tetap begitu juga.

Abdullah menghadapi krisis keyakinan yang sangat teruk dengan bancian Merdeka Centre menunjukan peratusan keyakinan Abdullah menjunam dari 60 lebih peratus (terendah) sebelum PRU ke 28 peratus (terendah baru). Seteru utama UMNO, Anwar Ibrahim menunggu hari untuk menjelma di Parlimen, walaupun menghadapi tuduhan liwat sekali lagi.

Itu pun tidak boleh mengejutkan UMNO untuk berubah menjadi matang dan berobjektif dalam politik. Mereka masih tidak mahu menerima kenyataan dan leka dengan amalan politik yang bermoral rendah.

Jika perjungan politik UMNO tidak sedar dan mahu kembali kepada asas moral, berpendirian dan berperjuangan, ia menjemput ajal untuk datang segera.

Muhyiddin Hanya Untuk Naib Presiden

Semalam Tan Sri Muhyiddin mengumumkan bahawa dia hanya akan mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO.

Bagi ramai akarumbi UMNO yang mahukan seorang pemimpin yang berani bersuara dan diharapkan akan membawa perubahan, ini pasti amat mengecewakan. Semasa awal bermula mesyuarat UMNO peringkat cawangan, Muhyiddin sudah menyatakan telah melakukan yang perlu dan menyerahkan kepada akarumbi.

Adakah Muhyiddin sudah menjadi kecewa bagai ditikam belakang? Jauh sekali kemungkinan, tapi adakah dia sudah menjadi takut untuk berjuang? Sebagai seorang yang sudah dijelaskan situasi politik dalam parti, mengapa ia menarik brek? Apakah rasional dan helah disebalik pendiriannya? Bukankah kedudukkannya untuk Naib pun tidak menjaminkan?

Dari cakap-cakap di serambi politik UMNO, Muhyiddin diharapkan untuk melakukan suatu Sulaiman Palestin. Memandangkan semua jawatan yang ditandingi agak sukar, Muhyiddin seharusnya memikirkan strategi kalah yang terhormat yang memungkinkan ia untuk kembali semula. Ini bukan kali pertama ia terpelanting keluar.

Adakah realiti umurnya yang jauh lebih tua dari Najib menjadi penyebab utama?

Najib Tidak Kesampaian?

Sudahlah Dato Seri Najib dianggap sebagai rela menerima formula peralihan kuasa 2010 dengan penyiaran secara besar-besaran kata-kata terharu. Mengikut seorang veteran politik UMNO, interbiu Najib di Utusan Malaysia keesokkan hari selepas pengumuman peralihan kuasa agak “open ended”.

Mengapa pula ucapannya di Pekan pada hari minggu lepas meminta cawangan supaya tidak mencalunkannya untuk jawatan Presiden? Ini mengelirukan akar umbi yang menyokongnya. Adakah mungkin katanya telah diputarbelitkan oleh media perdana? Mungkinkah maksudnya hanya menerangkan kuasa mencalunkan jawatan di peringkat kebangsaan terletak kepada Bahagian?

Dengan keadaan di bawah menjadi bingung disertakan dengan tekanan, rasuah dan pujuk rayu, sayang sekali Najib tidak dapat mengetengahkan diri. Jentera politik Najib adalah yang terkuat dalam UMNO tetapi tidak setaksub jentera Anwar menggempur Ghaffar.

Masaalah Najib yang nyata adalah imejnya yang telah menjadi buruk dari propaganda jentera Anwar memfitnah peribadinya dan menuduh pembabitan isterinya dalam kes pembunuhan Altantuya. Begitu mudah Anwar memfitnah Najib hinggakan orang ramai mudah menerima tuduhan konspirasi Najib dalam laporan polis sodomi oleh Saiful terhadap Anwar.

Adakah Najib percaya dirinya akan selamat hingga ke Jun 2010 untuk menyambut peralihan? Adakah Najib sebenarnya risau akan timbul sesuatu dari tuduhan kes Altantuya. Kini Raja Petra tidak perlu menunggu bulan Oktober tetapi Ogos 15hb, 2008 ini untuk mendapat harinya di mahkamah untuk membuat pendedahannya?

Membandingkan Najib

Jika dibuat perbandingan dengan pemimpin-pemimpin utama UMNO, Najib memang layak untuk jawatan Perdana Menteri. Dia merupakan satu-satu pemimpin yang sudah cukup terlatih dan terdedah dengan pelbagai aspek operasi kerajaan.

Hari ini, Najib mempengerusikan 37 Jawatankuasa Kabinet, tetapi akuan sedemikian boleh memantulbalik kerana Abdullah sering membuat keputusan sewenang-wenang tanpa mengambilkira proses pentadbiran. .

Muhyiddin lebih diingati sebagai Menteri Besar Johor dan portfolio utama sebagai Menteri hanya baru didapati baru-baru ini menggantikan Tan Sri Rafidah Aziz sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa.

Kalau dalam suasana korporat, dia boleh dianggap seorang Pengurus yang baik tetapi tidak menyerlah kebolehan strategik. Berbeza dengan Najib sudah dapat tunjukkan, Muhyiddin masih belum dapat menunjukan visi kepimpinannya.

Tengku Razaleigh memang tidak dapat tidak perlu diperakui kebolehannnya dalam merealisasikan visi Tun Abdul Razak. Jaringan Ku Li dalam kerajaan dan dunia perniagaan amat luas hingga ke dalam parti-parti pembangkang.

Malah ia lebih dipercayai oleh pemimpin-pemimpin pembangkang dari Anwar Ibrahim. Ciri-ciri ini penting untuk suasana politik sekarang yang memerlukan seorang yang berkeupayaan berunding. Walaupun umor sudah menjangkau 71 tahun, Ku Li masih kuat dan sihat.

Masaalahnya Ku Li terlalu lama berada di luar kerajaan sejak 1986. Walaupun Abdullah Badawi dan ramai lagi yang memulakan usaha menyaman UMNO hingga diharamkan, imej itu lebih dikaitkan dengab Ku Li. Ramai ahli UMNO yang kematangan berpolitik agak terbatas memandang politik Ku Li sebagai sombong. Ku Li dikatakan hanya timbul di musim pemilihan UMNO dan mahu bertanding jawatan Presiden sahaja.

Ramai menganggap Ku Li adalah “spent force” dan agenda perubahannya agak nostalgik dan susah untuk tercapai. Ku Li pun tidak nampak bersungguh dalam kempennya. Adakah anak raja ini mengharapkan jawatan Presiden ini datang di atas dulang perak? Atau ia mempunyai perancangnya sendiri?

Banyak kelebihan ada pada Najib. Tetapi ianya hanya di atas kertas. Dari tulisan blog terbaru Dr Mahathir, walaupun bukan suatu “endorsement”, nampaknya seolah-olah tinggal Ku Li sahaja untuk menyelamatkan UMNO.

Suatu yang menarik berlaku di mesyuarat cawangan-cawangan Gua Musang adalah tidak diusulkan regu untuk Ku Li. Adakah ini bermakna sesiapa yang dipilih ahli diterima Ku Li? Dia pun menyatakan kesediaan untuk bekerja dengan Najib.

Kebantut Politik Mukhriz

Masaalahnya, politik UMNO bukan satu politik yang matang dan analisa politik yang saintifik dan rasional boleh digunakan.

Bagai ramai pemerhati politik, Mukhriz dikatakan sebagai “pemain politik” yang tidak matang dan agak naif. Dia dilihat tidak realistik untuk menentang arus ombak dan terlalu idealistik dalam mahu menjaga etika dalam amalan politiknya. Malah, ada yang menyatakan akarumbi tersinggung Mukhriz, yang merupakan seorang ahli perniagaan korporat yang berjaya, tidak boleh menurunkan wang untuk di”kongsi” bersama akar umbi.

Dato Mukhriz Mahathir telah menyatakan kemungkinan dirinya tidak mendapat cukup pencalunan. Menurutnya, Tataetika UMNO terbaru telah menahannya untuk berkempen.


Sementara, politik wang sudah menular di peringkat Pemuda Bahagian dan pelbagai amalan salah sedang dilakukan dalam perjalanan mesyuarat cawangan. Tambahnya, tempat dimana dia kuat sudah diberi “perhatian istimewa” untuk menafikannya pencalunan.

Samada kenyataan ini satu taktik “reverse psychology” untuk menimbulkan keadaan panik diakarumbi Pemuda kepada kemungkinan Khairy menang mudah untuk Ketua Pemuda, tidak dapat diketahui. Mungkinkah Mukhriz tidak matang memahami ahli-ahli UMNO akan meninggalkan calun yang tidak mempunyai daya menang?

Kematangan politik

Jika itu strategi Mukhriz pun, kenyataan itu bukan tiada kebenaran. Jika dahulu permainan rasuah wang besar-besaran Anwar Ibrahim serta politik ugutan dan wayang kulit untuk menjatuhkan Ghaffar Baba pada berlaku diperingkat nasional, kini ia berlaku diperingkat cawangan.

Sejak Tengku Razaleigh melakukan taktik politik untuk menyerang melalui cawangan, semua pihak mula memberi tumpuan kepada cawangan. Dengan pemegang jawatan peringkat Nasional dan Bahagian dipenuhi pembodek, pengampu dan penakut, hanya cawangan saja harapn untuk melakukan perubahan dalam UMNO. Cawangan mempunyai peruntukkan-peruntukkkan tertentu dalam Perlembagaan UMNO untuk melakukan sesuatu.

Sedikit sebanyak sudah ada impaknya. Shaziman, sepupu Khairy dikatakan hampir pasti dikalahkan sebagai ketua cawangan Tampin bandar kepada Fadzil @ Koya. Dia telah menangguhkan mesyuarat ke Ogos 24hb dan kerana takut kalah, memberikan jalan untuk Talib Black, seorang kontraktor.

Norza Zakaria, seorang kroni Khairy dikatakan tewas untuk jawatan Ketua Cawangan dua minggu lalu di Wangsa Maju. Hamzah Zainuddin dikejar keluar dari Ipoh Barat untuk bertanding di Larut pula.

Malangnya keberanian dan kematangan adalah komoditi yang berkurangan dalam UMNO. Politik yang matang sepatutnya jelas dan berani dalam pendirian, beretika dan bermoral, dan diketahui kecenderungan prinsip dalam satu-satu perkara dan isu.

UMNO memang bersikap pragmatik dalam penyampaian cita-cita perjuangan tetapi bukan semestinya pragmatisma harus menjadi cara politiknya. Rata-rata dalam UMNO, kematangan berpolitik dilihat dari kepandaian taktik politik berhelah dan bukan kandungan pengisian dan hala tuju politik. Belum lagi dicerita mengenai amalan rasuah, ugutan dan tipu helah.

Jika itu ukurannya, Mukhriz harus dilihat sebagai ahli politik yang matang tetapi persekelilingannya yang tidak matang.

Adakah tidak cukup kepala UMNO terantuk di PRU12? Yang jelas sekali, UMNO masih belum bergadah. Dimanakah ertinya berpolitik jika kepentingan yang diperjuangkan adalah perjuangan persendirian?

Click Here to Read More..

Sunday, August 03, 2008

Kaptan Zahar Bersuara!

Kaptan (Bersara) Dato Zahar Hashim, Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan menyuarakan bangkangan menuntut Tataetika UMNO versi 2008 yang dikeluarkan oleh Ibupejabat UMNO pada 10hb Julai 2008 ditunda penguatkuasaan.

Dalam surat pekeliling bertarikh Julai 11hb, 2008, beliau menyatakan Pak Lah dan Dato Najib sendiri menyalahi Tataetika tersebut dengan secara terang-terang berkempen. Disamping itu, beliau menyelar peralihan kuasa sebagai rasuah "of the highest order" yang hanya untuk menguntungkan politik Pak Lah dan sedikit sebanyak Najib.

Baca surat tersebut berikut:
Sementara, seorang lagi barbarian sedang menunggu memasuk pintu pagar Parlimen melalui Permatang Pauh. Beliau perlu mendapatkan pentas untuk bersuara tanpa halangan bagi menyelamatkan dirinya dari tuduhan liwat. Rancangan September 13hb terpaksa dibawa ke hadapan.

Wakil kuasa barat ini begitu banyak kelemahan dan kesalahan-kesalahan. Malangnya, UMNO terlalu lemah dan tak bermaya di bawah Pak Lah untuk menentang kemaraan Anwar. Masaalahnya di dalam UMNO sudah dipenuhi dengan seorang barbarian dan kuncu-kuncunya yang sudah mengatur rancang dari dalam.

Click Here to Read More..

Saturday, August 02, 2008

RM500,000 for liar war criminal, Tony Blair's 25 minutes bullshit

Dr Mahathir's blog latest posting title, Blair and the conspiracy of silence. appropriately described the strange silence to Blair's presence to deliver lecture in Kuala Lumpur.

The Perdana Global Peace Organisation press conference did not get the coverage it deserve. NST made a short news and wonder what page it is placed at. Their report is duplicated near verbatim by China news portal.

The Star only mentioned it under Dr Mahathir's cynical compliment of Wan Azizah. A day earlier, it gave coverage to liar war criminal, Tony Blair strolling at the Penang Butterfly with the picture showing him getting coverage by a UTK.

Internationally, google news revealed ANI report released on a Thai Indian news portal.

Strangely, Bernama gave a dignified coverage to this liar war criminal bullshiting about the formation of Abraham House to promote understanding between Christian, Judaism and Islam.

The remarks is an outright display of the ignorance aand bordering on naivety on the Middle East issues which he is attempting to undertake peace initiative through Interfaith understanding.

It seems retired Tony "B-lair" has turned spiritual and spending time with his The Blair Faith Foundation to promote interfaith interaction between Christianity, Islam, Judaism, Sikhism, Hinduism and Buddhism.

Is this "B-liar"'s repentence for his past sin on Iraq? Huh!

Cynically speaking, the presence and financial support of foreign foundations like Konrad-Adenauer-Stiftung Foundation, Frederich Naumann Foundation, Becket Fund (USA) Inc. claiming to promote democrasy and interfaith understanding contributed to the tensioned interfaith situation in this country?

With Permatang Pauh by-election coming, keep Foundation for the Future in mind.

"B-liar"'s foundation will be no different!
Some Kamal Khalid or someone from teh royal household must be working extra hard to supress the relevant Dr Mahathir's remarks and gloss a better image of Tony "B-lair". None of the Malay newspaper gave a coverage to Dr Mahathir's remark.

Where is the claimed openness, Shabery?

However, one can always rely on the sensational British tabloid. Mail Online revealed Tony "B-liar" was on a two week luxury freebies.

Thats not quite correct though.


A source present at the lecture yesterday was told Tony "B-lair" worked hard for it. The Sultan Azlan Foundation paid RM500,000 for him to spend the 25 minute to "defend" his action on the Iraq invasion. What a waste?

What did Blair said yesterday for RM500,000?

Bernama news report as follows:

Rule Of Law Could Be Headache But Has More Good Than Bad: Blair


KUALA LUMPUR, Aug 1 (Bernama) -- While abiding by the rule of law could give governments a headache, ultimately it outweighs the dire need for judicial freedom in any state, former British prime minister Tony Blair said Friday.

He said the rule of law ensured that politicians were not above the law and that their actions were governed by the rule of the land.

"Although the rule of law is an initiation of political leaders, like me, it is also a vital component for political success as it ensures an orderly society.

"It upholds the independence of the judiciary and at the same time, upholds fairness of the courts," he said when presenting a lecture entitled 'Upholding The Rule of Law: A Reflection'.

The lecture was the 22nd Sultan Azlan Shah Law lecture series organised by University Malaya.

Blair, who was British prime minister from May 1997 to June 2007, said one of the hardest things he encountered as prime minister was not making decisions but implementing the decisions made.

"This is because of the bureaucracy involved. The law comes first. Change may be quicker if it was not the law standing in the way. In the aftermath of the September 11 attacks, we decided to enact anti-terrorism laws but some of these laws ran smack against human rights values, like it was against human rights to prosecute someone forcibly," he told more than 1,000 people who attended the lecture.

He said the British government therefore, took extreme care in drafting its anti-terrorism laws but then again, convicting a suspect under these acts must be beyond reasonable doubt.

"But we could not prove beyond reasonable doubt. The House of Lords were adamant on this. But we could not allow these suspected terrorist to walk the streets. The House of Lords wanted these suspects convicted beyond reasonable doubt. But then terror struck. More than 10 people were killed," said Blair.

The former premier also said that while the rule of law was an important element in the judiciary, judges too, played a pivotal role which was to uphold the fairness of the courts.

"Judges too have a role to play... they must also follow the law. They should never be tainted with corruption. The public's confidence in the judiciary must be upheld at all times," he added.

Blair said a nation could have the best judicial system in place but if the judges of the country were tainted with allegations, then it was still a major problem.

He said there should never be "a delay in justice or justice only for the rich" as the rule of law required clear laws which were fair and dispensed at an equally-efficient pace to all who sought justice.

"I feel that the rule of law is necessary to ensure a stable and good government. It is necessary to ensure a peaceful, modern nation which can strive attracting investors who do not fear that their investment could be wiped out by a single law suit of a powerful person of the nation," he said.

Didn't my source said he is justifying his murderous action on Iraq?

Isn't this the ideal retirement? Getting honoured to tell a lie and being paid for it. And by a Muslim country.

Click Here to Read More..

1 comment:

ayor lemuju said...

Dear blog owner,

If you care to add a Malaysian flag on your page, I shall be obliged to link you to my ayorlemuju.blogspot.com

Thank you